АМБРОЗИЙ – АДМИНИСТРАТОРЪТ ПРОПОВЕДНИК

Българска Библия Онлайн

АМБРОЗИЙ – АДМИНИСТРАТОРЪТ ПРОПОВЕДНИК

Амброзий (340 – 397г. сл. Хр) изявил своите способности в областите църковно управление, проповядване и богословие. Баща му е заемал високия пост префект на Галия и семейството му, заемащо висока позиция в имперските кръгове в Рим, го образовало в областта на правото, подготвяйки го за политическа кариера. Той скоро се издигнал до поста имперски управител на областта около Милано. След смъртта на епископа на Милано през 374 г. народът единодушно поискал Амброзий да вземе поста му. Вярвайки, че това е Божието призвание, той оставил високия политически пост, разпределил парите си на бедните и станал епископ, започвайки интензивно изучаване на Писанието и богословието.

Амброзий се доказал като безстрашен и способен администратор на църковните дела. Той говорил против силните, облагодетелствани от властта групи на арианите и не се поколебал да се опълчи на императора Теодосий. Теодосий бил събрал на градската арена жителите на град Солун , чийто имперски градоначалник бил убит и заповядал те да бъдат заколени. Когато императорът дошъл в църквата да всеме причастие (Господна трапеза), Амброзий му отказал достъп до причастяването докато той не се покае публично от престъпното си деяние.Амброзий искал да накара държавата и нейните управници да имат респект към Църквата, за да не престъпват нейните справедливи духовни изисквания.

Макар и практичните му изложения на Писанието да били завоалирани от алегорическия метод, Амброзий бил много талантлив проповедник. Именно неговите проповеди в миланската катедрала са били „иструмента“, довел Августин Блажени до познаване на християнството и до спасение. Счита се, че именно Аброзий е въвел пеенето на химни и антифоничното псалмопение в традицията на Западната Църква. Той също бил и богослов с потенциал отвъд обикновените човешки способности, макар че не е изучавал богословие до ръкополагането му за епископ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.