7-те принципа на успеха на Стив Джобс

B книгата си „The Innovation Secrets of Steve Jobs“ Кармин Гало, автор в списание Форбс, систематизира 7 основни принципа на успеха на Стив Джобс, които той извлича от интервюта и различни изказвания на шефа на Apple.

1. Правете това, което обичате

„Когато хората вършат нещо със страст, те могат да променят света,“ казва Джобс. Той твърди, че през целия си живот е следвал сърцето си и това е направило живота му такъв, какъвто е. Трудно е да измисляш нови идеи, ако не желаеш страстно да допринесеш за развитието на света“.

2. Оставете следа след себе си

Страстта дава гориво на ракетата, но погледът напред я води до целта й. През 1976 г. Джобс и Стив Уознияк основават Apple. Джобс иска да даде компютър в ръцете на всеки човек по света. През 1979 г. Джобс гледа демонстрация на графичен интерфейс в Xerox в Пало Алто и веднага разбира, че той ще направи компютъра достъпен за всеки човек. Тази технология по-късно се превръща в Macintosh. Хората в Xerox не се видели технологията по този начин, защото са се интересували само от това как да направят по-добра копирна машина. Ето как погледът на двама души може да бъде съвсем различен.

3. Използвай ума си

Джобс казва „Креативността свързва нещата в света“. Да „свързваш нещата“ означава и да търсиш вдъхновение в други индустрии. Джобс казва, че е намирал вдъхновение в телефонния указател, в Индия, в медитация, в хотел Four Seasons и др.

4. Продавай мечти, не продукти

Хората, които купуват продукти на Apple не са потребители, а хора с мечти, надежди, амбиции. Как вие виждате вашите клиенти?

5. Казвайте „не“

Веднъж той казва „Гордея се с нещата, които не правим в Apple също толкова, колкото и с нещата, които правим“. Той е убеден, че трябва да се правят продукти със семпъл дизайн. Семплостта е много важна за Джобс във всичко, което прави. Иновация означава да се елиминират ненужните неща, казва той.

6. Създавайте вълнуващи преживявания

Магазините на Apple са уникални. Например – тям няма касиери. Те не искат магазинът им да изглежда като място, където се продават продукти, а като нещо много повече.

7. Създайте послание

Стив Джобс е известен като най-сладкодумният разказвач в корпоративния свят. Той прави промоцията на един продукт истинско представление. Може да имате най-иновативната идея на света, но ако не знаете как да запалите хората по нея, жалко за идеята. Иновацията – това просто е нов начин да направиш нещо така, че да предизвикаш позитивен ефект. Всеки може да прави иновации – опитайте да се постигате това всеки ден, съветва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.