Папата ли обедини религиите?

И не участвайте в безплодните дела на тъмнината,
а по-добре ги изобличавайте (Ефесяни 5:11)


Папата към българския народ Папата към българския народ 

Папата ще бъде възприеман повече като политически, а не като духовен водач на това обединение. По тази причина протестантските водачи на това движение от своя страна ще искат отстъпки от Рим и ще ги получат. От водачите на това движение няма да се изисква да почитат папата като Свят Баща на непогрешима и първа в йерархията църква, но само като политически водач, без да се приема, че е приемник на Петър.
~Дейвид Уилкерсън

„При посещението си у нас папата ни даде обаче пример как пастирът отива при стадото, как търси и намира отдалечилите се от паството души, като им дава пример за действена Христова любов…“. Това гласи част от поста на Западно и средноевропейският митрополит Антоний

Целта е Римският папа да обедини всички и да посрещне Антихриста, коментира владиката Не става въпрос за моя часовник, а за атака срещу православието, смята митрополит Николай. Посещението на римския папа е политически акт, целта е да се обединят всички църкви около Рим и когато дойде Антихриста, папата да го посрещне, каза Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай пред миряните в храма „Свети Георги“. 

„Посрещнахме римския папа като държавен глава на суверенната държава Ватикана, но никой не може да ни принуди за общо богослужение с него“, каза митрополит Николай от олтара.

„Всички искаме християнските църкви да се обединят. Това обаче може да стане само от църковни хора, когато епископите се съберат и обсъдят как да стане това. Политиците не искат това, те целят точно обратното. Създадено е, например, т.нар. икуменическо движение, което цели обединение на всички религии. Но нали знаете, има и религия на Сатаната. Как да се обединим всички? Не е възможно да се обедини светлината и тъмнината“, каза митрополит Николай.

„Този акт бе подготвен твърде отдалеч. Започна с медийна кампания срещу Българската православна църква. Тук не става дума за моя часовник. Става дума за всичко, което Светият Синод реши и не реши. Тази кампания бе подготвена, за да дойде папата и да бъде обявен за свети отец, живеещ в нищета и бедност,“ коментира владиката. „Замисълът на всичко това е да се обединят всички религии около папата, та като дойде Антихриста папата да го посрещне, а чрез него и всички, които са с него“, смята митрополит Николай и добави: „Ние няма да се откажем от православието. Не сме се отказали от православието и през петвековното робство. Робството бе победено от православието. Само то ще ни освободи. А кой може да каже, че йеродякон Игнатий – Васил Левски е бил роб по време на робството? Той беше свободен, защото бе православен.“

По думите му няма как православната църква у нас да подкрепи подобна визита: Посрещнахме римския папа като държавен глава на суверенната държава Ватикана, но никой не може да ни принуди за общо богослужение с него. От думите на Николай стана ясно, че той също подкрепя обединението в християнството, но, очевидно, не по предложения начин: Всички искаме християнските църкви да се обединят. Това обаче може да стане само от църковни хора, когато епископите се съберат и обсъдят как да стане това. Политиците не искат това, те целят точно обратното.

 

Вълнението след посещението на папа Франциск у нас не стихва. Какви послания отправи той към българите и света? Франциск остави своята следа и беше посрещнат типично по балкански с полюсни настроения – от символ на добротата и мира, до носител на тъмнината, който ще посрещне Антихриста. 

„Ватиканският протокол ни предупреди, че Франциск не обича по него да тичат охрани. Трябва да благодарим на всички от МВР. Организацията беше на много високо ниво. Изказванията по линия на Антихриста са глупости. Нашата църква все пак е отделна от държавата. Тя сама преценява действията си. Тя си спазва догмите. Но от 2007 г. България е дадена като център за религиозна толерантност в Камарата на лордовете в Лондон“, коментира директорът на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет Емил Велинов.

В студиото на „България сутрин“ гостът разкри, че министър-председателят на Ватикана подсказал на Борисов как да постъпи с поканата на папата. „Не вярвах, че за една година би се осъществило такова пътуване. Не знам коя визита – тази на папа Йоан Павел II или тази на папа Франциск беше по-трудна. Франциск често нарушава протокола. Той успя да ни покаже какво означава смирение. Като народ имаме нужда от това“, отбеляза Велинов.

„Искаме да възстановим и свещениците в армията. И там има нужда. Човек и там изпитва напрежение. Църквата винаги е давала пример. Но навремето като дете познавах кварталния си свещеник. Папата ни каза да се смирим. Той показа нашите проблеми. Той ни каза да си прощаваме преди сън и да се будим щастливи. Трябва да уважаваме себе си и после тези, които са до нас“, обобщи той.

Събитието за мир, което направи в центъра на София папа Франциск, стана повод за много коментари в социалните мрежи. Причината беше отказът на Българската православна църква да се включи в него заедно с останалите религиозни общности, представени в България

„Междурелигиозният диалог в България има дълга история. Това събитие за мир не е първото, което се случва. При историята на сестрите в Либия направихме огромен молебен за тяхното спасение в катедралата „Александър Невски“. Тогава пак бяхме всички заедно“, коментира в „България сутрин“ секретарят на НСРОБ Роберт Джераси.

Според пастор Румен Борджиев е важно да се прецени коя е целта на това събиране. По думите му някои са видели политическа намеса, опит за оказване на влияние, а други – стремеж за обедниение на всички религии. „Това не беше целта на неговото идване и това не беше нашето отиване на сцената. Дори и различни в своите вярвания, догми и практики, ние можем да имаме допирни точки“, посочи Борджиев.

Папата призова бедна и враждебна България да отвори сърце за мигранти

„Ню Йорк Таймс“ пише, че папата е отправил посланието си пред една от „най-враждебните към мигранти“ нации на континента, поставяйки се в остра опозиция и с правителството, и с църквата. Те отбелязват, че папата за първи път отправя подобен призив в държава с толкова малък брой католици, която толкова ясно се разграничава от подобни позиции.

„Вашингтон пост“ набляга на факта, че „център-дясната проевропейска управляваща коалиция“ съдържа три националистически, антимиграционно настроени партии, които предвождат враждебните нагласи на населението. „Правителството призова Европейския съюз да затвори границите си за мигранти и прекъсна достъпа през границата си с Турция с ограда от бодлива тел“, пишат от изданието.

Американската медия Ей Би Си също отбеляза призива на папата и коментира задълбочаващата се демографска криза в страната.
„Държавата губи населението си по-бързо от всяка друга нация според доклади на Обединените нации. Настоящият брой жители е 7 милиона, но се очаква да спадне на 5,4 млн. до 2050 г. и до 3,9 млн. до края на века“, коментират от изданието.

Радио „Свободна Европа“ посочва, че папата е бил приет „студено“ в страната ни и че отношението към Римокатолическата църква у нас е по-скоро негативно. „Папа Франциск се опита да преодолее напрежението между православния и римокатолическия клонове на християнството, включително и с историческата си среща през февруари 2016 г. с патриарх Кирил, главата на Руската православна църква, в Куба. Въпреки това Светия синод на Българската православна църква отказа всякаква възможност да се помоли заедно с папата“, пишат те.

„Дойче веле“ също отбеляза посещението на папата у нас с подобен акцент. Те съобщават, че папа Франциск е призовал българите да отворят сърцата и домовете си към „добронамерените мигранти“ и да осъзнаят, че бягат от война и бедност, за „да намерят нови възможности или поне безопасност“. „Вашата земя винаги е била мостът между Изтока и Запада“, цитират го те, допълвайки, че намеква за бежанската криза, в която милиони хора бягат от война в Близкия изток и северноафриканските държави, за да потърсят подслон в Европа.

Бежанският „поход на надеждата“ стресна Борисов, но… през България не е лесно да се премине!

Премиерът Бойко Борисов изрази притеснение от подготовката на така наречения „Поход на надеждата“, който се организира в бежанските лагери в Турция.

Коментарът на министър-председателя дойде по време на кръгла маса на тема „Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България“, в която участие взе премиерът на Бавария Маркус Зьодер. Борисов допълни, че тъй като през България не е лесно да се премине, в момента има над 30 хил. души, които сe организират да тръгнат по Балканския маршрут – през Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия, Австрия и Германия. Според него това е много силна организация и ако тръгнат жени и деца и с тях се атакуват границите, ще стане голям проблем.

Министър-председателят коментира, че около България има конфликти, които могат да предизвикат огромно напрежение – Косово и Крим. И посочи, че мигрантите в Турция са вече 4 млн. души. „България сама срещу толкова сериозни проблеми не може да се справи, трябва да й се помага“, настоя Борисови и допълни, че трябва да й се помага, като по думите му няма „никакъв шанс това да приключи, става по-тежко“.

1 comment on Папата ли обедини религиите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.