Непротивоконституционствувателствувайте: Общински наредби и православни (по)треби за религиозна свобода в България днес

OTKPADNATO OT Pastir.org

И така – доживяхме комунистите и агентите от ДС да пазят нашата вяра, нашия български мир, който те направиха всичко възможно да съсипят, който изнесоха за продан и посмешище на безродната робска сергия на болшевизма. Точно те днес да го определят, да своят пак жертвата си и да подреждат пантеона на нашите ценности, да водят литургията на нашия живот?! Да не бъде!
~Атанас Кръстев

Предлагат забрана за носенето на бурки в цяла България!

Медиапул: Пазарджик забрани бурките

В чл. 2 създава се нова точка : 7а (нов, решение №…… ) Забранява се: ”7а . Носенето на облекло, покриващо лицето при посещение в държавни и общински институции/обекти.”

Нюз.БГ: И Стара Загора забрани носенето на бурки

  • Забранява публичните религиозни прояви
  • Предвижда регистър на вероизповеданията
  • Забранява религиозна пропаганда по домове
  • Забранява религиозна агитация по улиците
  • Забранява рекламиране на „чудодейни“, „лечебни“, „целителни“
  • За нарушение налагат глоби от 5 хил. лв.

Общински съвет – Силистра ПРИЕ – Създава се нов чл. 14 а. Забранява се [http://obs-silistra.com/files/2016/Proekto-Naredbi/dokladna%20veroizpovedania.pdf]:
1.извършването на религиозната пропаганда на гражданите по домовете и жилищните сгради в режим на етажна собственост, без тяхно изрично предварително съгласие.
2. религиозна пропаганда по улиците на населените места в Община Силистра посредством раздаване на безплатни печатни материали – брошури, диплянки, листовки, книги и др.
3. извършването на каквато и да било религиозна пропаганда при провеждане на обществени мероприятия, празници, чествания и др.
4. религиозната пропаганда на открито, както и посредством използването на технически средства като мегафони, усилватели и др.

Дарик: Пловдив не забрани носенето на бурки

Стандарт: Община Сливен забранява бурките

Движението на каруци в град Сливен вече е забранено. Това стана с нова наредба за обществения ред, гласувана на сесия на Общинския съвет днес. Наредбата предвижда санкции за нарушителите от 50 до 1000 лв. при частни лица и от 100 до 10 000 лв. за юридически лица. Сред въведените забрани в новата наредба са още за облекло, закриващо лицето. Кметът на Сливен Стефан Радев коментира, че целта е да бъде повишено усещането за сигурност у гражданите и не става въпрос само за бурки и никаби, а изобщо за облекло, което закрива лицето и не позволява идентификация на човека.

24 Часа: В Бургас искат поименно местата за забрана на бурки

Дали това ще се случи ще e ясно след заседание на общинския съвет на 31 май

нБокс: И във Варна не искат бурки

В Хасково, Харманли, Шумен, Варна, Бургас, Благоевград предстои такива предложения да бъдат обсъдени от общинските съвети. На национално ниво също има предложение за въвеждане на забрана, като вътрешната парламентарна комисия прие единодушно с 12 гласа Закона за бурките на патриотите

Вести: Предлагат забрана за бурки и в София 

Пет общински съветници от ВМРО и „Атака“ в Столичен съвет гр. София: „чл.23а (1) Забранява се извършването на религиозна дейност на публична общинска собственост…“ Декларация-подписка от  правозащитни и верски организации срещу подобна инициатива ще бъде внесена в общинския съвет на Столична община до седмица.

РУСЕ НЮЗ: ВМРО в РУСЕ внася законопроект срещу носенето на бурки 

С 13 гласа „за“, депутатите от ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок и Патриотичния фронт регионалната комисия единодушно подкрепиха проектозакона за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето.

ДОЙЧЕ ВЕЛЕ: Забраната на бурките е законна

Около 11:30 часа на кръстовище в гр. Пазарджик по време на работа униформен автопатрул засякъл жена, носеща покриващо лицето й парче плат, с изключение на очите. С това тя нарушавала забраната за носене на такъв тип аксесоари на обществени места. Униформените незабавно извършили проверка и установили, че жената не носи в себе си и документи за самоличност. Тя е отведена в сградата на полицейския участък, където е изяснено, че е 30-годишна жителка на квартала. Съставени са и два акта за установяване на административни нарушения съгласно Наредбата за обществения ред в община Пазарджик и Закона за българските лични документи. За първо нарушение съветниците решиха санкцията да е строго фиксирана на 300 лева, а за всяко следващо – по 1000 лева. В конкретния случай провинилата се ще трябва да заплати общо 350 лева – 300 за покритото лице и 50 за неносене на документи за самоличност.

ДОЙЧЕ ВЕЛЕ: Бурката ли е проблемът?

Зад паравана на забраната на покривалата, ВМРО и/или ПФ навсякъде внасят и текстове, които се отнасят до свободата на религията. ~ Емил Коен

Впрочем желанията за строг държавен контрол върху религиозната дейност не се и крият от авторите на тези проектонаредби. Раздаването на литература трябвало да се ограничи, защото „до момента липсват ясни норми и правила какво е допустимо и какво не е допустимо и какъв е редът за осъществяване на религиозна дейност на публични места“. Аргументацията е банална и добре позната – трябва да има контрол върху религиите. А защо трябва да има такъв контрол, различен от този, който е установен за всякакъв вид други публични изяви? Ами … защото. И се оказва, само че измърморено под сурдинка, че религиите, с изключение на тази, която се харесва на „патриотите“, т.е. Източното православие, са „опасни“.

От другата страна на аргумента са: агресивната ислямизация на България и влиянието на западни демокрации които заедно с бурки и религиозната свобода, прокарват законодателство за еднополови бракове и трансполово ползуване на тоалетни…

Практиката на натиск за общински решения, които граничат с противоконституциоснователстване, много наподобява обширната инициатива предприета през 2008, печално останала в миналото като: Година на сектите в България и нескрито визира 15-те ЗАКОНОПРОЕКТИ ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА в 15-те ГОДИНИ от ПРИЕМАНЕТО НА НОВИЯ ЗАКОН за ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА (2001-2016)

burgas_300[1]varnaplovdiv[1]

3 comments on Непротивоконституционствувателствувайте: Общински наредби и православни (по)треби за религиозна свобода в България днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.