Защо повечето църкви не растат?

Над 85% от църквите днес или са спрели да растат или преживяват растеж, който е далече по-нисък от това което с което са свикнали. Причините за това могат да бъдат много, но сумарно се изразяват в следните липсващи фактори в живота и служението на локалната църква:

1. Липса на обучение на водачи. Причината за това е или неумение да се обучи следващо поколение водачи в църквата или страх, че те биха засенчили настоящите лидери.

2. Небиблейско разбиране за църковното членство, както от миряните така и от ръководството. Хипотезата, че Христовата църква съществува за нашите лични нужди няма нищо общо с това което учи Библията.

3. Неясни цели. Не става дума просто за план, визия или мисия. Тези понятия остават далечни за църквите, които по инерция се събират всяка седмица без да са наясно с крайния резултат: какво точно искат да постигнат и да оставят за следващите поколения.

4. Липса на разбиране за служение извън стените на църквата. Локалната църква днес изразходва над 95% от своите финанси за вътрешни нужди: поддръжка на сградата, сметка за тока, заплати на служителите. Което прави църквата себецентрична и отнема всяка мотивация за участие в мисията на Царството.

61 comments on Защо повечето църкви не растат?

  1. ооо църковния растеж е като политиката и футбола вече – даже го обсъждат на по бира или две

  2. Bibliata TB Съгласен съм с тебе, има друг момент че дори и да искаш да го постигнеш незнаеш КАК, реално няма и много лидери от които да ти помогнат с това, и започваш да опитваш сам бавно и мъчително. Това е слаба страна на нашите общности…

  3. точно което споменах на п-р Николай малко по горе – те не знаят но пък искат да казват КАК 🙂

  4. Bibliata TB от там излиза полетиката от самото начало е политика пише Библията

  5. ЗДР асене библията да сички щеса спасени алелуя незабравяите че и много ома много ще останат на земята за фторото идване на нашия исус назарянина и несьм атвентичка а християнка 50 протестант от 30 години искарах и библеиско училище брат бьди благословен

  6. пресяването…мъчно е това Слово и.. вече не ходеха с Него…и Исус се отърси … от ненужния товар

  7. Защото хората ме могат да видят любовта за която се проповядва!Думи,думи и голямото его на пастира и пастиршата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.