Ден в памет на жертвите на комунизма в „Св. София”

Денят за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим – 1 февруари ще бъде отбелязан в понеделник, в столицата с панихида в църквата „Св. София” от 11 часа, съобщиха от гражданските организации на репресираните от диктатурата на БКП.

Досегашните поклонения бяха провеждани пред Мемориала на жертвите на комунизма край НДК, в района, който миналата година претърпя продължителен ремонт. В различни градове на страната се очаква Денят да бъде отбелязан също с поклонения и панихиди.

Денят за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим – 1 февруари се отбелязва официално в България от 2011 г., когато правителството на ГЕРБ взе решение за това по предложение на президентите Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). Идея за отбелязването на тази дата е представена пред президентите от политически емигрант и известен филантроп Дими Паница.

Изборът на 1 февруари като дата за отбелязването на паметта на жертвите на комунистическия режим не е случайна. На 1 срещу 2 февруари 1945 г. са изпълнени смъртните присъди на Първи и Втори върховни състави на „народния съд” и са разстреляни тримата регенти княз Кирил Преславски, Богдан Филов и ген. Никола Михов, бившите министър-председатели Добри Божилов и Иван Багрянов, както и 22 бивши министри, 8 царски съветници и 67 народни представители от 25-то Народно събрание (1940-1944).

Това е най-масовото изпълнение на смъртни присъди в историята на България и е част от терора, който БКП провежда върху българския народ след 9 септември 1944 г. в условията на съветска окупация и по предписания от Кремъл. С другите присъди на останалите 13 върховни състави и 68-те областни съдебни състави е ликвидиран държавния, политическия и военен елит на България и разрушен генетичния код на българската нация. Тази година ще се навършат 71 години от „кървавия четвъртък” на 1 февруари 1945 г.

3 comments on Ден в памет на жертвите на комунизма в „Св. София”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.