Години наред се пише за края на мега църквите. И въпреки това последните изследвания за църковно лидерство продължават да потвърждават, че мега църквите са не само здрави и устойчиви, но все повече хора ги посещават намирайки в тях духовна опора за живота си.

Leadership Network публикува своя годишен икономически доклад относно големите църкви през 2010. В него четем: „За периода 2009-2010г. се наблюдава, че колкото по-голяма е една църква, толкова по-вероятно е тя да продължи да расте както в членство така и в количество дарения.”

Интересно е, че това наблюдение е реалност в контекста на световна икономическа криза, в която би се очаквало големите църкви да изнемогват в паралел с големите световни бизнеси. Изследването, обаче, показва точно обраното: мега църквите са по-здрави от всякога.

Паралелно с горното издание, в края на 2010 Outreach Magazine публикува свое изследване, което намира, че бързо растящите църкви растат по-бързо от всякога до сега. А водещият в областта Hartford Institute for Religion Research документира, че броят на мега църквите се е увеличил от 350 през 1990 и 600 през 2000 до 1400 през 2010 година.

В следващите няколко издания ще разгледаме причините за този наистина феноменален растеж. Какво е вашето мнение по въпроса? Кои са причините големите църкви по света да стават все по-големи?

Comments

  1. Pingback: Tweets that mention Lidersko.info: сайт за библейско лидерство » Защо големите църкви стават все по-големи? -- Topsy.com

  2. Pingback: Lidersko.info: сайт за библейско лидерство » Растежът на мегацърквите: Лидерският фактор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.