Църквата екипира за служение

Ефесяни 4:11-12

И Той даде едни да бъдат апостоли, други пророци, други пък благовестители, а други пастири и учители, за делото на служението, за назиданието на Христовото тяло, с цел да се усъвършенствуват светиите.

Досега говорихме за нашия призив към добри дела, това че сме спасени и дарени с живот от Бог с някаква цел. Тук в Ефесяни 4 виждаме, че главната роля на църковното ръководство е да оборудват и дарят със сила вярващите за “добрите дела“ на служението. Забележете, че не пасторската грижа е главното, а даряването със сила. Ролята на вашите църковни лидери е да ви оборудват да правите за Бог нещата, за които Той ви е приготвил.

Интересно е, че когато научите гръцката дума за добри дела в Ефесяни 2 и 4 – това е ergon и значи:

Бизнес, назначение с което човек е зает, нещо което човек се приготвя да направи, начинание, дело, неща постигната от ръцете на човек.

Поставете го по друг начин, или в контекст: ние всички сме извикани да правим бизнеса на Бог или да правим бизнес за Бог.

Според днешния откъс ръководството на църквата ви е там, за да оборудва светците – това сте вие! Не ставате светци когато умрете, или след 200 години когато някой мисли че го заслужавате – вие сте светци сега, защото вашият живот е в Христос. Вашият живот никога не може да бъде по-праведен, отколкото е сега с Него.

От твърде много години скоростта с която правим и постигаме неща от позиция на църква, за жалост  е била ограничена от липсата на посветени или оборудвани хора. Трябва да преобърнем това и да увеличим въздействието на нашата църква . Как? Трябва всички да се изправим с праведно сърце, готово да върши неща и да се позиционираме там, където можем да бъдем оборудвани и да се приготвим да се заемем с бизнеса на Бог. Отново, нека да подчертая, че нашите дела не ни спасяват, или не ни докарват до правда. Всъшност аз вярвам, че те са естественият резултат на разбиране на правдата на Бог, която я била излята над вашия живот. Представете си колко по бързо нашите местни църкви могат да стигнат до техните мечти, когато цялата църква (светите) приеме това на сериозно.

В Ефесяни 2 пише, че добрите дела които е трябвало да свършим  са били приготвени предварително от Бог. Помислете си за това – ако не правите нещата за които Бог ви е приготвил, тогава някой друг трябва да ги свърши, нали? Това значи, че някои носят прекалено много като резултат на това, че други са стояли удобно в правда.

Когато вярващите разбират, че Бог е приготвил добри дела за всеки един от тях (предварително), и се екипират, и сдобият със сила от църковното ръководство, тогава можем да въздействаме на света за Исус по начин, който ще има дълготрайни резултати а няма да предизвика някой да носи допълнителни тежести, които Бог никога не е искал той да получи.

13 comments on Църквата екипира за служение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.