Отговорност: успехът започва и завършва от лидера

Еремия (38:1-6)

Злоупотребата с власт се случва не само, когато лошите лидери действат себично, но и когато добрите лидери пренебрегват да направят това, което трябва. Цар Седекия делегира проблем, който само не можеше да разреши на друг, декларирайки своята безпомощност. Царят нямаше кураж да използва силата си, за да запази пророка.

Еремия от своя страна прие своята отговорност, за да изпълни това, което Бог му бе заповядал въпреки, че като цяло задачата съвсем не му харесваше. Той трябваше да пророкува за унищожението на собствения си народ от вавилонските нашественици, декларирайки Божия гняв над тях. Но Еремия не можеше да задържи думите на истината, горящи вътре в него. Да спре да говори би означавало компромис и неподчинение на Божията заповед. Той пое отговорност, вместо да търси популярност. Защото посланието, което бе получил от Бога, не бе послание на популярност. То бе послание на отговорност.

People who read this article also liked:

[AuthorRecommendedPosts]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.