Как се справяш с промените?

Псалми 55:14 Бог, Който се е възцарил преди вековете, ще чуе и ще ги съкруши. Ще съкруши човеците, защото не се променят и не се боят от Бога.

Библията казва за Бог, че Той не се променя и това дава на нас Неговите последователи сигурност и стабилност в нашата връзка с Него. Ние можем да изградим силни, стабилни животи и служения, знаейки, че Той не променя мнението и плановете си всеки 5 минути. Той не може да се промени, но може да предизвика изключително много промени в живота на някой, който Го следва. От друга страна и самия живот предизвиква промени постоянно с неговите внезапни обрати и изненади. Както някой каза веднъж, единственото сигурно нещо е, че винаги ще има промени, но все пак във всички промени ние имаме един Бог, който не се променя.

Живеейки истински живот означава, че се сблъскваме с промени – понякога желани, друг път изненадващи, а не рядко и тотално нежелани. Повечето промени са всъщност добри за нас и имат редица последици. Промените подхранват развитието ви и и ви поддържат свежи. Промените не позволята на живота да стане отегчителен. Промените ви принуждават да търсите и намирате нови начини за правене на нещата. Промените ви карат да мислите различно и често да откривате, че вашето предишно мнение и мислене е било доста ограничено. Мисля, че всъщност най-важния въпрос е – как се справяте с промените?

Когато четете за всички важни личности в Библията виждате, че те живееха живот в който промяната беше нещо нормално. Когато гледате в Стария Завет на хора като Моисей, Давид или дори Йосиф, вие виждате хора, които непрекъснато имат работа с промени. Ако гледате на апостолите и учениците в Новия Завет, ви се струва, че на всяка нова страница четете за промени в живота на тези последователи на вярата също ежедневно.

И в двата завета вие виждате хора, които постоянно гледат към хоризонта на техния живот и виждат промените там. Вие виждате хора, които като разберат, че Бог причинява някаква промяна, избират да не се крият и бягат, но вместо това да прегърнат промяната, дори и когато тя е неразбираема и ирационална за техния настоящ момент и разбиране. Виждате ли, те знаеха, че ако Бог е оторизирал промяната, Той е част от нея и работи “зад кулисите” за добро.

Иска се вяра (онова нещо, което радва Бог) да живеете живот, в който да прегръщате промените. Какво бихте казали за себе си, шампиони – вие преживявате ли промяна в момента или поне виждате ли я на хоризонта? Вярвате ли, че Бог е в основата й? Ако е така, бягайте към нея, а не в обратната посока. Той не се промена, но Той носи промяна в нашия свят, за да ни поддържа в движение в това, което има за нас. Не трябва да се страхувате, в случай че Бог е автора на промяната.

4 comments on Как се справяш с промените?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.