Защо повечето църкви не растат?

Над 85% от църквите днес или са спрели да растат или преживяват растеж, който е далече по-нисък от това което с което са свикнали. Причините за това могат да бъдат много, но сумарно се изразяват в следните липсващи фактори в живота и служението на локалната църква:

1. Липса на обучение на водачи. Причината за това е или неумение да се обучи следващо поколение водачи в църквата или страх, че те биха засенчили настоящите лидери.

2. Небиблейско разбиране за църковното членство, както от миряните така и от ръководството. Хипотезата, че Христовата църква съществува за нашите лични нужди няма нищо общо с това което учи Библията.

3. Неясни цели. Не става дума просто за план, визия или мисия. Тези понятия остават далечни за църквите, които по инерция се събират всяка седмица без да са наясно с крайния резултат: какво точно искат да постигнат и да оставят за следващите поколения.

4. Липса на разбиране за служение извън стените на църквата. Локалната църква днес изразходва над 95% от своите финанси за вътрешни нужди: поддръжка на сградата, сметка за тока, заплати на служителите. Което прави църквата себецентрична и отнема всяка мотивация за участие в мисията на Царството.

Comments

 1. Bibliata TBBibliata TB

  ооо църковния растеж е като политиката и футбола вече – даже го обсъждат на по бира или две

 2. Veniamin PenchevVeniamin Penchev

  Bibliata TB Съгласен съм с тебе, има друг момент че дори и да искаш да го постигнеш незнаеш КАК, реално няма и много лидери от които да ти помогнат с това, и започваш да опитваш сам бавно и мъчително. Това е слаба страна на нашите общности…

 3. Bibliata TBBibliata TB

  точно което споменах на п-р Николай малко по горе – те не знаят но пък искат да казват КАК 🙂

 4. Angelov YnkoAngelov Ynko

  Bibliata TB от там излиза полетиката от самото начало е политика пише Библията

 5. Elena BoskovaElena Boskova

  ЗДР асене библията да сички щеса спасени алелуя незабравяите че и много ома много ще останат на земята за фторото идване на нашия исус назарянина и несьм атвентичка а християнка 50 протестант от 30 години искарах и библеиско училище брат бьди благословен

 6. Bobi Bobov BobovBobi Bobov Bobov

  пресяването…мъчно е това Слово и.. вече не ходеха с Него…и Исус се отърси … от ненужния товар

 7. Draga YordanovaDraga Yordanova

  Защото хората ме могат да видят любовта за която се проповядва!Думи,думи и голямото его на пастира и пастиршата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.