Законът на здравата основа: Характерът на Исус

Матей 22:15-46

Всеки път когато Исус се изправеше пред изпит на Своето лидерство, Той доказваше Своя интегритет като разрешаваше ситуацията експертно.

1. Фарисеите се опитаха да Го хванат в капана на данъчната дилема (Матей 22:15-22) – Трябваше ли евреите да плащат данък на Цезар? Всеки очакван отговор би го поставил в лоша позиция или спрямо римляните или спрямо евреите. Исус отговори на въпроса с въпрос и използвайки символизма на монетата показа, че ако тя носи образа на Цезар трябва да бъде предадена на него, но ако хората са сътворени по Божия образ, трябва да се предават на Него.

2. Садукеите се опитаха да Го хванат в капана на дилемата за развода (Матей 22:23-33) – Ако една жена има няколко съпруга приживе, чия съпруга ще бъде е небето? Исус контрира въпроса им с цитат от техните Писания относно съществуването на небе и възкресение от мъртвите.

3. Фарисеите Го попитаха въпрос, който няма възможен отговор (Матей 22:34-40) – Коя е най-голямата заповед? Исус представи целия Закон в една заповед: Обичай Бога и ближния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.