Отново за Codex Sinaiticus

cosin

Доний К. Донев

Codex Sinaiticus e единственият унциален ръкпис, съдържащ целия Нов завет с голяма част от LXX. От 1933 г., когато е продаден от бившия СССР, кодексът се пази в Британската библиотека. Codex Sinaiticus е изложен в Смитсонския център във Вашингтон заедно с колекция ранни ръкописи между които няколко (предимно старозаветни) ръкописа от колекцията Честър-Бейти.

Имах възможността лично да посетя изложбата и да се уверя със собствените си очи в това, което многократно съм чел. Codex Sinaiticus е в перфектно състояние, като се има предвид възрастта му. Теорията, че е намерен сред куп изхвърлени книжа, определени за изгаряне, не може отговаря на истината. Пергаментът на страниците е с чист светложълт цвят, а буквите са изписани с кафяво черно мастило, запазени изключително добре. По текста не личат поправки или дописвания, често срещани при други ръкописи, което свидетелства за увереността на пишещия в предаването на автентичен текст.

Това потвърждава твърдението, че ръкописът е бил пазен от настойника на манастира сред личните му книжа в килията му, за да бъде съхранен. Около 530 г. император Юстиниан намира Codex Sinaiticus и го предава на манастира „Св. Екатерина” в Синай. Там ръкописът е запазен до 1844 г., когато е открит от Константин фон Тишендорф. Сериозен учен като фон Тишендорф не би закупил ръкопис, който е определен за изгаряне и да го възстанови в оригиналната му форма.

Codex Sinaiticus продължава да бъде втората най-стара запазена до днес Библия и един от най-авторитетните ръкописи. А да държиш в ръцете си Библия, от която са чели епископи и императори, може да се сравни единствено със чудо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.