Лидерът: пазител и водач на Божието стадо

Еремия 6:16-19

Еремия дава илюстрация на ролята на лидера като пазач на Божието стадо. Колкото е да е непривично за демократичния манталитет, библейската истината е, че Бог постава хора в различни позиции според своето намерение. В случая, Бог постави пазач над хората, който да затръби с тръба при случай на опасност и да служи като Божи глас.

Пазачът е безспорна метафора за лидерство. Той пази и води тези, над които е поставен. Той пази видението от всичко и всеки, който го заплашва и насърчава онези, които води да продължат по пътя към осъществяването му. Пазачът следи за всяка опасност, която може да навреди и оповестяват, когато има отклонение от видението. Само онези, които имат здрава морална основа и са предадени на видението, богато да бъдат истински негови пазители.

Еремия бе добър пазител на видението. Въпреки това, той никога не успя да убеди онези, над които беше поставен да се покаят от грешните си пътища и да последват видението от Бога с цяло сърце. Това е дилемата на всеки истински лидер: да постъпи по начина, който Бог заповядва или да постъпи по начина, който би донесъл най-много последователи.

2 comments on Лидерът: пазител и водач на Божието стадо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.