Наследство в опасност

Юда 3 Възлюбени, като показвах всяко усърдие да ви пиша за нашето общо спасение, счетох за нужно да ви пиша и да ви увещая да се подвизавате за вярата, която веднъж за винаги бе предадена на светиите.

2Тимотей 2:2 И каквото си чул от мене при много свидетели, това предай на верни човеци, които да са способни и други да научат.

В последните десетилетие, много големи служители си отидоха от служението. Без тяхното лидерско присъствие, работещи организации създадени от тях престанаха да бъдат ефективни. В някои нередки случаи, те се фрагментираха и разпаднаха. Много от тях никога няма да се възстановят.

Горният анализ в края на 2010г. дава една сериозна характеристика на нашето съвремие – а именно, че наследството на служението е в опасност. Служения, които само преди няколко години заемаха водещи позициите, днес са вече забравени. Тяхната грешка е пропускът да оставят духовно наследство на онези, които остават след тях.

Как да предотвратим това в служението, което Бог ни е поверил? Как да подготвим бъдещи лидери, които да поемата делото щом нас вече ни няма? Какви са характеристиките на едно добро духовно наследство и как да разпознаем навреме унищожителната липса на такова? Ето някои сигнали, които показват, че наследството на едно служение е в опасност:

(1) Наследството е в опасност, когато говорим за лидерство, но не сме си поставили за цел с ясни приоритети, стъпки и нива на постижение, как, кога, кой и къде да обучим и поставим над духовното наследство, което оставяме. Не е достатъчно да ходим на лидерски конференции и да четем книги за църковно лидерство. Нужно е целенасочено създаване на контекст, в който млади лидери са стратегически обучавани за наследници на служението паралелно с утвърждаване на авторитет над тяхната работа, който да им помогне да бъдат разпознати като такива на точното време.

(2) Наследството е в опасност, когато започнем да взимаме решения на базата на минали успехи, а не на базата настоящата реалност.

(3) Наследството е в опасност, когато е налично упорито игнориране на истинската ситуация на дадена организация. Когато едно служение не работи успешно както е работило преди, вместо постоянни обяснения защо това е така, е нужно някой да се заеме с намирането на начина по който кризата може да бъде коригирана.

(4) Наследството е в опасност, когато сме готови да затворим вратите, вместо да направим нужните промени, дори и ако са неудобни за нас самите. Освен някои много редки случаи, персоналните преференции винаги намаляват ефективността на едно успешно служение.

(5) Наследството е в опасност, когато лидерите инвестират повече време и усилия в начина по който са визирани от околните, отколкото в личния си интегритет.

Едно поколение на служители не може да създаде духовно наследство, освен ако не съумее успешно и навременно да предаде служението на други поколение, което е обучено от своя страна да направи същото на надлежното време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.