Растежът на мегацърквите: Факторът приспособимост

Един от основополагащите фактори на мегацърквите, които продължават своя растеж, е тяхнaта приспособимост. А именно, не следването на определени форми на църковен растеж в паралелно постоянно търсене на нови, неизползвани до момента, методи на обгрижване на хората в църква и достигането на онези извън нея.

Реално, една църква започва да расте, тогава когато е истински готова за промяна. Не всяка църква притежава способността да се променя и затова не всяка църква е растяща църква. Не може да се очаква, че когато хората са отегчени по време на богослужение, те ще са мотивирани да доведат нови хора със себе си. В същото време, едно църковно събрание, което не се храни с нова храна, отслабва и изгубва своя имунитет. Ако даден модел за църковен растеж и развитие не е дал положителни резултати в последните 20г., той най-вероятно няма да произведе такива и в следващите 20г., което е преференциална гаранция, че църквата която го следва, не просто няма да расте, а ще изчезне.

Тогава, как да имаме гъвкава и приспособима църква, без това да променя нейната идентичност и духовно наследство? Отговорът на този въпрос е различен за всяка църква според нейното разположение в дадената социална суб-култура и духовен контекст на служение.

В последното десетилетие много автори по темата църковен растеж, предсказваха краха на мегацърквите, характеризирайки ги като трудни за промяна заради големия им размер. Но истината, че една църква не може да стане голяма и да бъде такава за продължителен период от време освен ако в основата й не стои фактора приспособимост.

Причината поради която, много църкви които са били в състояние на растеж преди 5-10г. днес преминават през платo или дори намаляване, може да бъде открита в замяната на тяхната органична мисия с механична методология. Статистическите наблюдения върху църковните общества в началото на 21в. показват, че големите църкви обикновено са силно концентрирани върху своето видение, винаги готови да променят методологията и парадигмата на служението си с нова такава, за да отстоят курса на своята мисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.