10 признака за лидерско прегаряне

Този месец аз и моята съпруга празнуваме 30 години служение на пълно работно време.

Днес виждаме много лидери да губят ревността си за Бог и да напускат служението. Това често се случва, когато не прекарват достатъчно време в търсене на Господ, на ежедневна основа, за себеобновяване. Други причини включват: липсата на балансиран живот, който съчетава неща, които допринасят за физическото и емоционалното здраве (вместо да се фокусират само върху работа и служение).

Аз също греша в това, че не взимам достатъчно време за почивка.

За близо 30 години трудно и изтощително служение никога не съм взимал повече от 10 дни ваканция (в 95 процента от случаите почивката ми е била в рамките на 5-7 дни) . До миналата година не взимах дори един цял ден за почивка на ума ми през седмицата. Сега, на 52 годишна възраст, съм принуден да променя този модел, тъй като съм изчерпал голяма част от умствената си енергия и не мога да продължавам по този начин. (Основната причина, поради която издържах толкова време без редовна почивка, е понеже спазвах стриктна диета, правех редовно упражнения и всяка сутрин прекарвах време в търсене на Бог.)

Разбрах, че е време да спра да лъжа себе си. Бях се доближил твърде близко до това да преживея някои симптоми на прегаряне. През годините съм прекарвал доста време в изследване на този проблем и съм служил на много служители, страдащи от прегаряне. Целта на тази статия е да посочи някои от признаците на прегаряне и не фокусира толкова върху това как да се възстановим от прегаряне. Накрая ще спомена няколко точки насочени към възстановявяне. Признаците за емоционално и умствено прегаряне са следните:

I. Изгубили сте фокус и яснота на мислите
Когато преживявате прегаряне умът ви се удря в стена и в мислите идва замъгляване вместо яснота. Понякога вашата кратковременна памет се влошава поради умствено претоварване.

II. Изгубили сте страст за работа и служение
Вие се ужасявате от ходене до офиса или провеждане на срещи. Вършите това преди всичко от посвещение, а не защото гори във вас.

III. Превръщате се от лидер в изпълнител
Първостепенното призвание на главния лидер е да бъде визионер. Визионерите се намират в най-добра форма, когато получават инструкции от Бог на върха на планината и тогава се връщат и дават насока и видение на събранието или организацията. Когато един лидер прегори, той няма капацитета за повече визия. Оттук нататък всяко придвижване напред е възпрепятствано и лидерът е в режим на задържане, опитвайки се да задържи всичко, надявайки се да си възвърне енергията, необходима за придвижване организацията на следващото ниво. Докато не предприемат съответни стъпки за възстановяване, такива лидери ще се влошат, вместо да се подобрят. Ще започнат да виждат хора да напускат църквите и организациите, защото когато няма завладяващо видение идващо от лидера, хората ще се разпръснат. (Пр.29:18)

IV. Ако имате постоянно чуство на безнадежност
При прегаряне надеждата ви за бъдещето се замъглява, започва да се установявя депресия и започвате да виждате света с тъмно-сиви очила, понеже всичко негативно се регистрира във вашия ум.

V. Изолирате се от другите
Когато сте прегорели започвате емоционално да се дистанцирате от останалите тъй като ви липсва емоционален и умствен капацит да водите дълги разговори и да служите на нуждите на друг.

VI. Бягате от нови предизвикателства
Една от основните причини, поради която е нужно църквата да осигури на старши пастора си редовни почивни дни е за да може на всеки няколко години той да взима по-продължително време да се обнови и освежи. В противен случай видението на църквата или организацията ще бъде ограничено, тъй като необновения старши лидер ще започне да избягва нови предизвикателства, нова визия и придвижване напред, което ще ограничи, до голяма степен, капацитета на църквата да се разширява и расте.

VII. Не искате да разрешавате проблеми
Човек, който е прегорял не иска да се занимава със стратегии за разрешаване на проблеми, защото това изисква много умствена енергия.

VIII. Мечтаете повече за пенсиониране отколкото да се «качите на планината»
Разбрах, че започвам да се приближавам до ръба, когато започнах да си припомням една сцена от филма „Гладиатор“, в която главният герой Максимус, на път да умре започна да си представя следващия живот в рая, когато ще си почине от битките и ще се радва на живота с неговите любими хора. Когато започнете да си мечтаете да свалите оръжията си, вместо да отидете на война и да сразите вашия противник, тогава знайте, че е време за презареждане! Всеки, който живее, за да се пенсионира е човек, който вече е спрял да живее! Например, когато главният пастор стигне до място, когато си гледа часовника в неделя, понеже не може да изчака да свърши службата, за да се прибере и почине, това е знак, че се нуждае от възстановяване и зареждане! Бог е призовал лидерите да служат от тяхното изобилие и препълване, а не от празен резервоар и изпарения!

IX. Губите търпение за всички ежедневни неща
Онези, които са прегоряли губят търпение за дребни неща, когато се занимават с предизвикателства в сферата на взаимоотношенията. (В миналото са имали благодат за незрялостта на светиите, но когато са прегоряли те нямат търпение за това.) Те също губят търпение да се занимават с обикновените неща необходими за наглеждане на персонала и организационния бизнес.

X. Гледате на служението по-скоро като на работа, а не на призвание
Най-голямата привилегия, която някога ще имам в моя живот е да представлявам Господ Исус като наглеждам локалната църква. Това не е работа, а призив. Когато пастор или лидер е прегорял, причината да не напусне служението е преди всичко икономическа (те са финансово зависими) . Моментът, от който започна да съм в църква за заплата, аз съм наемник, а не пастор. Да си пастор не е работа, а свято призвание (1 Кор.4:1).

източник: josephmattera.org

5 comments on 10 признака за лидерско прегаряне

  1. Слава на Бога, за това, че вече има УМОРЕНИ пастири и християни, защото БОЖИЯТ ОТГОВОР ЗА ЧОВЕШКАТА ПЛЪТ Е – ОБЕЗСИЛВАНЕ (КАТАЛЯСВАНЕ)….БОГ ДАРЯВА ТАЗИ БЛАГОДАТ – БЕЗСИЛИЕ И СЪКРУШАВАНЕ, за да извърши ДЕЛОТО СИ по ДУХ.!!! Крайно време е да се разбере…!!!…..ХОДЕНЕ ПО БЛАГОДАТ Е ОТГОВОРА, а не човешки на’пъни. Силата не е свързана с човешка мощ, а с Източника Исус Христос!!!

  2. Слава на Бога, за това, че вече има УМОРЕНИ пастири и християни, защото БОЖИЯТ ОТГОВОР ЗА ЧОВЕШКАТА ПЛЪТ Е – ОБЕЗСИЛВАНЕ (КАТАЛЯСВАНЕ)….БОГ ДАРЯВА ТАЗИ БЛАГОДАТ – БЕЗСИЛИЕ И СЪКРУШАВАНЕ, за да извърши ДЕЛОТО СИ по ДУХ.!!! Крайно време е да се разбере…!!!…..ХОДЕНЕ ПО БЛАГОДАТ Е ОТГОВОРА, а не човешки на’пъни. Силата не е свързана с човешка мощ, а с Източника Исус Христос!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.