10 предимства на църквата без стратегия

nothing-300x232

Тони Моргън [http://tonymorganlive.com/2005/05/31/10-advantages-of-doing-ministry-without-a-ministry-strategy]

В щата Аризона има един малък град наречен Нищо. Вие вероятно никога не сте чували за Нищо, Аризона защото в него дефакто няма нищo. Както се вижда на табелата, хората в Нищо „не са вярвали в нищо, не са се надявали за нищо, не са работили нищи, а и това, което са работили е било за нищо”. Те са имали видение за Нищо, което не е включвало нищо. Затова освен една бензиностанция и няколко фургона в Нищо, Аризона няма нищо друго.

Когато видението не е съдържа нищо съществено, резултата не съдържа нищо съществено. Което ни навежда на мисълта за църквата със стратегия, която не съдържа нищо. Такова служение има поне 10 предимства:

(1) Най-шумните хора в църква взимат най-важните решения, защото на най-шумните обикновено не им пука от никой и не ги интересува нищо.

(2) Истинските лидери, които служат на църквата са свикнали да работят с дефинирани планове за бъдещето, просто няма да се задържат дълго в църква без стратегия.

(3) Пасторът ще развие умение да побеждава в споровете, тъй като ще има достатъчно срещи и пазарлъци за да се реши какво да се прави по-натам.

(4) Срещите ще процъфтяват. Там където няма дефинирана стратегия, има много срещи.

(5) Някой наричат резултатите от такива срещи църковно разделение. На нас обаче ни харесва да ги наричаме църковно роене, от които обаче незнайно защо произлизат само църкви-майки.

(6) Не се тревожи как да празнуваш успеха на църквата, защото в църквата без стратегия никой не знае как изглежда успеха. А и не е ли по-добре да го държим в тайно?

(7) В църквата без стратегия, вместо да търсим волята на Бог за по-нататъшно развитие, по-добре да се доверим на късмета си. Почти като агент 007 в Казино Роял.

(8) Не е нужно да се молиш много, защото в църквата, чиято стратегия не включва нищо, няма нищо за което да се молим. Като бонус, не е нужно и много вяра, защото вярата произвежда нещо, а църквата без цел, цели точно обратното. Въобще, в църквата без стратегия, вяра, молитва и пост само объркват нещата.

(9) Църквата без стратегия има точен и ясен финансов отчет, защото никой не сее там където нищо не става. Хората предпочитат да инвестират в организации, които всъщност дават резултат.

(10) Липсата на стратегия, като стратегия за служение, ще бъде добре приета само в Нищо, Аризона. А може би, дори не и там …

5 comments on 10 предимства на църквата без стратегия

 1. Твърде крайни съждения, но ги намирам за полезни, защото често пъти краските трябва да се подсилят, за да се обърне внимание на проблема. От друга страна Бог не иска да правим стратегии, защото Той вече има такава. Един Библейски текст описва доста точно и ясно какво очаква Бог:
  „Той ти е показал, човече, що е доброто;
  И какво иска Господ от тебе
  Освен да вършиш праведното, да обичаш милост,
  И да ходиш смирено със своя Бог?“ Михей 6:8

 2. малко лицемерно и неистинно е горното твръдение на жоро желев от сдружение „семейство“ – на страницата на организацията на жоро желев са поставени и стратегии и ЦЕЛИ – дори ЦЕЛИ са написани все с ГОЛЕМИ БУКВИ линк: (http://www.cefbg.org/aboutus.php) а тук жоро желев прибързано осъжда един страхотен анекодот на безгрижието и без-стратегията на много църкви в България които уж по-благодат пък никога до резултат 🙂 НО нека не ставаме мнозина съдници, защото с каквато мярка съдите с такава ще ви се отсъди …

 3. Понякога нищото.е замаскирано с църковен жаргон „Ако Бог е рекъл“ „Бог знае“ „Следваме благодатта“ и други. Можеш да изброиш още някои изрази водещи в нищото. Много ми харесва това, че в такова общество никой не знае какво е успеха… защото нищо. Хубава статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.