Защо пасторите напускат служението?

Барна Груп и институтът Фулър публикуваха статистика за състоянието на пасторското служение и причините поради които пасторите напускат служение. Ето някои от тях:

90% от пасторите работят 55-75 часа на седмица при 40 часова нормална работна седмица

80% от пасторите са убедени, че служението е повлияло негативно на техните семейства. Много пасторски деца избират алтернативен стил на живот и не посещават църква заради това което църквата е причинила на родителите им. Най-съкрушаващото в статистиката е, че това е толерирано от самите родители.

95% не се молят редовно със съпругите си.

75% са преминали през поне една клинична стресова криза причинена от служението.

90% чувстват, че не са адекватно подготвени за изискванията на служението

80% от пасторите и 84% от техните съпруги се чувстват обезкуражени от състоянието на служението си.

90% от пасторите твърдят, че служението е напълно различно от това което са очаквали.

50% просто не могат да отговорят на изискванията на професията си.

70% постоянно се борят с депресия.

70% нямат близки приятели.

40% имат сериозни проблеми с църковни членове веднъж в месеца.

33% признават, че са имали сексуални взаимоотношения c човек от църквата.

50% биха напуснали служението, но не могат да си го позволят по финансови причини.

50% от пасторите на пускат служението завинаги след по-малко от 5г.

Само 1 от всеки 10 служители ще е все още в служение когато достигне пенсионна възраст. Много деноминации са в криза за лидери, която правилно е наречена „кризата на празните амвони”. Те не могат да намерят достатъчно служители, които да запълнят позициите.

Най-сериозната причина поради която пасторите напускат служението, е че църквата не разпознава тяхното видение и не приемат да следват тяхната посоката на служение. Пасторите смятат, че Бог иска от тях да следват дадена цел, но хората в църква нямат желание искат да следват и да се променят.

17 comments on Защо пасторите напускат служението?

  1. Много вероятно е пастирите в България да се чувстват по-различно и горното да не важи за тях. Но познавайки повечето от тях, като че ли са в същото състояние. България е пълна с пастири на които им избиват бушоните и напускат служението оставайки след себе си разрушени църкви, разбити семейства и разграбени взаимоотношения.

  2. Църковната система е в много дълбока криза!И това е повсеместно,във световен мащаб.Причината е в налагането
    на римския модел, от четвърти век.Църквата от първи век
    не е имала еднолични лидери!Библейското старейшенство, е във пълна противоположност, със съвременните личности
    наречени:пастори(!?).Духовенство и мирянство-понятия,ко
    ито не съществуват в новозаветната църква!
    Тази статистика,доказва порочната практика да се отори-
    зира една личност(колкото и да е „универсална“,“много-
    функционална“ и“харизматична“),във замяна на презвитер-
    ското ръководство!

  3. Тази статистика може би се разглежда в контекста на американското общество.Аз вярвам че ако сърцето на пастиря е наистина отдадено на Бога няма как да се случат тези неща с него.Въобще не съм съгласна с тази статистика.Ако разбира се човека е отдаден на Бога.

  4. Да си пастир е ПРИЗВАНИЕ ОТ БОГА!
    Призваните пастири са успешни не само в служението си, но и в семействата си, ЗАЩОТО ИМАТ СИЛА И ВЛАСТ, защото техен водещ е Святият Дух! Святият Дух им дава сила и мъдрост, дава им всичко. За Бог няма невъзможни неща. НО днес пастири стават хора с дипломи!, непризвани и неуспехите са неминуеми. Защото те се напъват с човешки средства и методи да вършат духовните неща, КОЕТО Е ЕДНА ГОЛЯМА МЕРЗОСТ ПРЕД БОГА!Духовната работа се върши от духовните сили, чрез нас вярващите и служителите на Бога, които сме само съдове и инструменти. Неможе да се правят програми, планове за месеци и дори година напред! Дори и Исус върши служението си без нито едно отклонение от Божия план! Той дори не говореше своите си думи, не отиваше там, където Сам би пожелал! Бог иска от нас перфектно послушание и изпълнение! Бог не иска светски клубове за сладки приказаки и шоуконцерти.Бог не иска организирани стада, вкарани в доктрини и схеми.
    „Еремия 48:10 Проклет да бъде онзи, който върши делото Господне небрежно;“

  5. ВАЛЕРИЯ – Статистиките важат и за България в която има КРИЗА ЗА ЛИДЕРИ. Ето няколко примера: Божия църква вече 6 години не може да се възстанови от разрушителни деления, сребролюбие и прелюбодейство. ОБЦ се разпада в момента заради конюнктурни провали на главните си водачи, показвайки че не може да оцелее като и църковен модел и действаща структура. Петдесятният съюз е в криза за лидери след промените от мин. година. Пасторът на Ямбол напусна църквата си имено поради някои от горните причини и 6 месеца по-късно никой не иска да става пастор там. Трябва честно и откровено да си зададем въпроса защо се случват тези неща в живота на пастори и църковни водачи, преди да можем намерим истинско решение за кризата.

  6. Стефани е изказала много добре какво е призванието на пастора и как се носи то.Кавото и друго да се коментира е излишно.В 1 Коринтяни 14глава много ясно е описана структурата на една църква.Братя,замислете се ,вашите църкви имат ли тази структура,има ли пророк във вашата църква,и ако има по високо ли стои от пастиря,слушали го някой,ръководят ли се хората според Божият глас,еднолочно ли е управлението на вашата църква или се управлява от 5кратното служение което е описано,и още и още.Днес навсякъде по света има много малко църкви които следват простичките дерективи на Святия Дух,че служенията са от Исус снабдени с дарбите на Духа раздадени по Божие осмотрение.Всияко останало е чрез човешка сила и чрез човешка мощ, което не устоява

  7. Моят одговор е Пс.115/по слав./ и Пс.110:3 БОГ С ВАС!

  8. 20г. е пределът за тази професия. Левитите служели от 30-тата до 50-тата си години. После – по- спокоен живот. Ц-та администрация е длъжна да им осигури това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.