2011: Проверка на РЕАЛНОСТТА

2011

Не желанието, а посоката определя крайната дестинация.

Като цяло, ситуацията в България на базата на десетгодишно статистическо изследванe (2001-2011). По време на новото преброяване на населението на България и годишните финансови отчети на религиозни общества според закона през 2011:

1. Пастори, които твърдят, че ръководят църкви от 100-120 човека, ще бъдат принудени да признаят, че редовни им членове са не повече от 60-80 човека с конкретно намаляване от 20-40%.

2. Водените от тях църковни общества, които твърдят че имат влияние над цели региони (области и окръзи), отдавна имат общение с не повече от 5-6 селски църкви

3. Респективно, деноминации, които заявяват членска маса от няколко десетки хиляди, ще отчетат реално намаляване до 50%.

4. Градове, в които има регистрирани 10-15 евангелски църкви, ще отчетат, че не повече от 3-4 от тях са активни.

5. Нови църкви, които са започнати с готова членска маса след църковно разделение, което е вярно за повече от 50% от евангелските църкви в България, ще бъдат принудени или да поставят правилна основа на своето начало или да прекратят дейността си като цяло.

6. Нови деноминации с централи в столицата, които отчитат национален растеж, ще трябва да признаят, че имат реално активни църковни общества в не повече от 2-3 големи града.

7. Етнически малцинствени организации, които се изживяват като национални църковни структури, ще бъдат принудени да се разграничат от съществуващите евангелски деноминации, и то не толкова като вътрешноцърковно преструктуриране, а заради политическо-икономически характеристики, които ги обособяват.

8. Парацърковни организации, които имат статут на християнски фирми, в това число фондации, асоциации, сдружения и организации от друг тип, които са силно повлияни от световната икономическа криза, ще бъдат принудени да прекратят дейността си в България

9. Пастори, които твърдят официално, че са приключили с агентурното си минало, тепърва ще бъдат изправени отговорност пред Църквата през 2011.

10. Пророци, които пророкуват безотговорно, замествайки водителството на Святия дух, с аспирации за влияние и водачество, заслужено ще изпитат проверката на Църквата.

11. С цел належащо и удачно преструктуриране, деноминационите учебни заведения ще трябва да признаят неуспеха си да станат национална богословска школа или ще бъдат принудени да прекратят дейността си като цяло.

12. След 20г. неуспешни опити да бъдат внедрени отвън, редица нови богословски течения окончателно ще да капитулират пред възраждащото се изконно българско евангелско богословие. Традиционно нехарактерни за евангелските църкви в България школи, като исторически претеризъм, екстремен калвинизъм, отричане на библейската доктрина за свободната воля, безусловно предизбор и спасение, пост-трибулационизъм, Царство-сега и либерационно богословие, както и редица други, ще отпаднат естествено от дневния ред на църковния живот за да бъдат заместени от жизненоважната мисия за спасението на безсмъртни човешки души. Влиянието на техните поддръжници постепенно ще намалява с осъзнаването, че тези учения нямат какво да кажат в контекста на български евангелизъм.

3 comments on 2011: Проверка на РЕАЛНОСТТА

  1. Абсолютно верно – грабването на Църквата е доктрина от времето на Ефрем Сирни и Климски Римски

    А учението за диспенсациите датира от 12 век, с основоположник ЙОАКИМ ФИОРЕ – францискански моха, който пише за диспенсацията на Духа; още тогава във Франция има цяло движение диспенционалисти http://goo.gl/mhRi1

    Разбира се диспенсиоционализма не е петдесятно, а баптистко учение, тъй като класическото петдесятно богословие вярва че Св. Дух работи във всички епохи на историята

    Които не са характерни за реформацията; съработникът на Лутер, Меленхтон пише че Бог е дал свободна воля на човечеството. Августин отрича, че има Милениум, а немските реформатори вярват, че Турция е антихриста и края на света идва с навлизането на исляма в Европа по време на средновековието. Докато калвинистите вярвят че дарбите са спрели, че няма апостоли и пророци, че може да има милениум без физическото присъствие на Исус Христосм, че човек няма свободна воля и какви ли не други ереси мнного от които са чисто политически манифести на хора които нямат нищо общо с Христовата църква.

  2. една наистина много добра дискусия за
    ПРЕДУЗНАНИЕТО (Рим. 8:29) http://goo.gl/xuhdI
    за онези които се интересуват от сериозно богословие

  3. Благодаря на Бога,скъпи братя,че най после някой каза истината на висок глас!Дай Боже,през новата 2011 год.-в евангелските „църкви“в България нещата да се наричат със истенските им имена.Бог да издигне верните Нему мъже и жени за да разнасят благовестието!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.