Сгрешена идентичност

Матей 16:15-19

Казва им: Но според както вие казвате, Кой съм Аз? Симон Петър в отговор рече: Ти си Христос {Т. е. Месия, Помазаник.}, Син на живия Бог. Исус в отговор му каза: Блажен си, Симоне, сине Ионов, защото плът и кръв не са ти открили това, но Отец Ми, Който е на небесата.Пък и Аз ти казвам, че ти си Петър {Значи: Канара} и на тая канара ще съградя Моята църква; и портите на ада няма да й надделеят.Ще ти дам ключовете на небесното царство; и каквото вържеш на земята, ще бъде вързано на небесата, а каквото развържеш на земята, ще бъде развързано на небесата..

Вчера разсъждавахме върху истината, че притежаваме сила в това, кои сме в Бог. Не лъжливите обстоятелства, не етикетите поставяни ни от хората, но нашата истинска идентичност в Този, Който ни създаде.

През следващите няколко дни ще разсъждаваме върху крадците на идентичност. След откровението, което Петър имаше вие ще видите, когато разглеждаме живота му след този момент, че имаше няколко неща, които се опитаха да откраднат неговото разбиране за новата му идентичност.

Първото е глупостта.  Ние всички вършим глупави неща. Само след няколко стиха Петър извърши нещо глупаво, когато Исус започна да говори на учениците си за Неговата предстояща смърт и нуждата от нея – Матей пише за това в глава 16:

Матей 16:22-23

Тогава Петър Го взе и почна да Го мъмри, като казваше: Бог да Ти се смили, Господи; това никак няма да стане с Тебе. А Той се обърна и рече на Петра: Махни се зад Мене, Сатано; ти си Ми съблазън; защото не мислиш за Божиите неща, а за човешките.

Петър току що бе показал осъзнаване, че Исус е Син Божий – перфектно направен човек, с всичката власт произхождаща от това. И какво направи той с това знание? Той реши да смъмри Исус …. глупаво! Исус отговори “Махни се от мен, Сатана!”

Беше доста лесно за “скалата” Петър, да бъде ограбен от неговата идентичност. Ние всички правим глупави неща. В един момент имаме невероятна среща с Бог, а в следващата грешим, връщаме се назад и като цяло действаме глупаво. Трябва да разберем, че понякога бъркаме, но това не показва кои сме, а какво правим.

Днес, не позволявайте на онова, което правите да промени представата ви за онова, което сте. Покайте се пред Бог, осъзнавайки, че Бог е забавил за греха ви и вие трябва да направите същото и продължете да бъдете прекрасния човек, който Бог ви е създал да бъдете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.