Защо са нужни лидери?

Защо са нужни лидерите? – за да създадат промяна в реалността в която живеем. Без лидерство, нещата в живота вървят по инерция; отиват накъдето си искат, следвайки пътеката с най-малка съпротива. Но когато това състояние не променя историята, хората наемат, избират, назначават и дори стават лидери. Задачата на лидера е да преодолее съпротивата, и да промени хода на нещата и да създаде нова реалност. Но как се променя едно статукво?

1. АНАЛИЗ: Идентифицирай какво точно трябва да се промени.

2. ВИДЕНИЕ: Детерминирай какъв точно трябва да е очаквания резултата от промените – какво трябва да заеме мястото на статуквото.

3. СТРАТЕГИЯ: Как да се постигне промяната. Има много начини да се стигне от едно място до друго, но стратегията определя кой от тях е най-ефикасния?

4. ПЛАН за ДЕЙСТВИЕ: Не е достатъчно да се приеме видение и да се определи стратегията. За да станат реалност, те имат нужда план за действие с внимателно определени нива и точни срокове в които те трябва да бъдат постигнати.

За да се премине успешно през този процес е нужен екип. Имено това отличава добрите от слабите лидери – те умеят да създадат и ръководят екип около видението, което трябва да стане реалност. Ако екипът не е включен във видението, той става ново препятствие. И това не е защото хората в екипа са лоши, а защото лидерът не си в свършил работата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.