Как да се възстановим от лидерско прегаряне

I. Почитай библейската събота

Отдели време да се молиш, да изучаваш и да се освежиш. Вземи най-малко един почивен ден през седмицата. За пасторите, неделята е работен ден и не се брои за почивен. Това, което е удобно за някои пастори е да вземат почивен ден от петък вечер до събота вечер. (Съботата обаче често се използва за подготовка на проповедта, така че това може и да не е удобно за някои).

II. Всеки ден прекарвай време да се радваш в Господа
Аз вярвам, че прегаряне идва най-бързо, когато спираме да прекарваме качествено време с Господ. Евреи 4 ни учи, че когато влезем в Божията почивка си почиваме от нашите собствени дела; когато се опитваме да водим в нашата собствена сила Бог ни позволява да загубим нашата енергия, тъй като, ако Бог не построи дома, усилията ни са напразни. (Псалм 127)

III. Приоритизирай нещата, които са жизненоважни за теб
Бог ни е направил така, че определени неща, които правим ни дават живот, докато други неща отнемат живот от нас. Например, екстровертите се зареждат, когато са около хора, докато по този начин интровертите се изчерпват. Интровертите се нуждаят да прекарат редовно време сами, за да се презаредят, с цел да могат да посрещнат предизвикателствата, които им предстоят през деня. Направи времето с Бог приоритет, четенето на Библията, събранията на църквата за духовно обновление, време с ключови приятели, време със семейството, упражнения за физическо здраве, хобита, добра музика и литература за обновяване на ума.

IV. Хвани автентичното (първоначалното) призвание и видение
Когато се загуби в морето, човек трябва да разпознава компаса, за да се върне обратно на верния курс. Когато загубим яснотата на видението и фокуса, трябва да прочетем нашите дневници и да хванем отново нещата, които Бог ни е казал , които ще ни направят способни да хванем нашето първоначално призвание и поръчение.

V. Остани в отчетно взаимоотношение с лидерската общност
Ние всички се нуждаем от духовни ментори и духовно наглеждане. Ако си пастор, намери пасторска общност от лидери, където можеш да преживееш приятелство, наставление, отчетност и заветни взаимоотношения. Ако си в местна църква и си лидер, прикрепи се към лидерската общност, която е на разположение. Притчи ни учи, че както желязото остри желязо, така и човек изостря друг. Това да си в общност ускорява твоето възстановяване; изолирането от други лидери в тялото Христово е една от стратегиите на дявола да ни унищожи, през време на уязвимост в живота ни. Повече от всякога имаме нужда от мъдрото влагане на други хора!

източник: josephmattera.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.