Практични съвети за уморени водачи

Цитирайки Бил Хайбълс на последния КАТАЛИСТ, Анди Стенли каза следното: „Най-добрият водач е този, който може да даде енергия на своя екип”!

Всичко което водача прави е заразно. Песимизмът, обезкуражението и страхът са заразни. А всяка организация приема вълнението на водачите си по-бързо отколкото самите те могат да го овладеят. Същото важи и за динамичните и мотивирани лидери. Затова и лидерството чрез личен пример е най-ефективно. Но какво да направи водача на църквата когато минава през период на личен стрес, демотивация и лидерско прегаряне?

1. Спи достатъчно. Колкото и да е трудно и колкото и мислите да те събуждат през нощта, ти никога няма да можеш да достигнеш ефективност ако нямаш нормална лична почивка.

2. Поддържай нормално хранене. Пости, когато постиш и яж когато ядеш! Но не яж това което ти се иска на момента, а използвай храната като гориво – източник от който можеш да черпиш енергия.

3. Използвай физически упражнения според библейското им предписание. Апостол Павел например казва, че физическите упражнения са за малко полезни. Упражнявай се редовно за да поддържаш нужното ниво на енергия.

4. Не губи време с негативни и песимистично настроени хора. Те само отнемат от енергията, която можеш да вложиш ползотворно в разрешаване на проблеми, които всъщност биха донесли добри резултати. Много водачи мислят, че могат да привдигнат песимиста, но суровата истина е, че на някои хора просто им харесва да живеят в постоянна емоционална мизерия. Заобиколи се с позитивно мислещи партньори.

5. Вземи лично решение да вложиш усилия в своята собствена почивка, физическо състояние и ниво на лична енергия и оптимизъм. Емоциите следват тялото!

6 comments on Практични съвети за уморени водачи

  1. Църквите, които не растат, имат 5 общи характеристики:
    1. Липса на яснота за мисията на църквата и видение за бъдещето
    2. Липса на стратегия за растеж на новоповярвалите в пълноценни Христови ученици
    3. Комплексна и претоварена организационна структура
    4. Максимална съсредоточеност върху нуждите вътре в църквата и никакво внимание върху обществото извън стените на църквата
    5. Слабо лидерство най-вече от страна на водещия служител

  2. плът“’ и това си е ;;Духът е неуморен… уморени криле, небето не достигат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.