Сливенската епархия забрани брак с протестанти

sliven ortodoxИЗТОЧНИК: Двери.Бг

Много по-строги правила за желаещите да се венчават в православните храмове въведе в края на миналата година Епархийският съвет на Сливенска митрополия. Ръководеният от митрополит Йоаникий Епархийски съвет забранява на енорийските свещеници да извършват тайнството Венчание между „православни християни и римокатолици, арменогрегорианци, протестанти, инославни и иноверни граждани“. Строгостта на забраната се простира и върху кумовете, които също така не бива да са „римокатолици, арменогрегорианци, протестанти или представители на други инославни и иноверни изповедания“.

Забраните засягат и тайнството Кръщение, при което не може кръстникът да е „римокатолик, арменогрегорианец, протестант или представител на друго инославно или иноверно изповедание“. От свещениците се изисква „стриктно изпълнение“ на новите разпоредби.

В протокола от заседанието на Епархийския съвет се посочват и мотивите за тези забрани: „зачестилите бракове между православни и инославни, които искат да се венчаят в православните църкви“. Епархийският съвет на Сливенска митрополия счита, че „съгласно православното църковно право различието по вяра представлява непреодолимо препятствие за сключване на православен християнски брак. Това препятствие е въведено през 678 г. със 72 правило на Шестия вселенски събор, наречен още Трулски“.

На свещениците е разпоредено новите правила на митрополит Йоаникий и Епархийския съвет относно извършването на тайнството венчание, да се поставят „на видно място в притвора на православните храмове на Сливенска епархия за стриктно изпълнение“.

Тези по-строги правила относно тайнството Венчание не важат за другите епархии на БПЦ. От десетилетия в нашата църква е установена практика, потвърдена и с решение на Св. Синод на БПЦ от 1967 г. В документа се казва, че сключването на смесени бракове, т.е. между православни и инославни, е разрешено, като се поставя изискването „децата от такъв брак да се кръщават и възпитават само в Православната вяра“. Другото условие е „инославната страна в брака да не препятства православната да упражнява свободно своето изповедание“.

Темата „Препятствия за брак“ ще бъде включен в дневния ред на Всеправославния събор, който трябва да се проведе по-късно през тази година. Във встъпителното си слово на срещата на Предстоятелите на православните Църкви, която се провежда в Женева през тези дни, Руският патриарх Кирил разкритикува проекто-текста по този въпрос, защото представлявал „сух списък от забрани, често с грешки“, което изпращало лошо послание както към вярващите, така и към хората извън Църквата, понеже не се обяснявала същността на семейството и източниците на проблемите.

5 comments on Сливенската епархия забрани брак с протестанти

  1. къде ли е любовта във всичко това…как може да казваме тогава,че обичаме нашият създател?Ето още едно доказателство за правилния ми избор да следвам Бог,а не човека

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.