Истинската стойност на лидера се измерва в наследството, което оставя

Всеки може да основе организация, която изглежда добре за момента като започне с нова програма или продукт, привличайки тълпи с голямо събитие или използвайки голям наличен бюджет. Но лидерите, които оставят трайно наследство, използват друг тип методи. Те ръководят, мислейки както за днес, така и за утре. Трайната стойност на лидера се измерва в наследството, което оставя след себе си. За да създаде такова наследство, всеки лидер се нуждае от стратегия и намерение, които са повлияни от следните фактори.

1. Решение за саможертва
Лидерството има своя цена, а лидерството, което оставя поколение, има по-висока цена от обикновеното лидерство. Когато работиш, за да създадеш наследство, животът ти престава да бъде само твой. За това е важно да знаеш какво си съгласен да жертваш, за да могат последователите ти да растат. От какво можеш да се откажеш? Кое от притежанията си ще инвестираш? Колко от времето и от възможностите си ще пожертваш? Кои идеи и мечти ще инвестираш в другите, без да си сигурен, че една или две от тях ще останат след теб в живота им?

2. Инициирай процеса
Процесът на създаване на наследство започва от теб и ще продължи да се развива, само ако създадеш правилната атмосфера. В дадени моменти ще трябва да се бориш, за да може този процес да продължи. Особено, когато хората около теб имат други идеи, мнения и планове. Последователите на Христос имаха различни планове. Симон Зилот искаше от Него да поведе бунт срещу Римската империя. Яков и Йоан искаха да получат позиции в Царството (Марко 10:37). Дори Петър се опита да спре Исус от действието, което щеше да позволи на останалите ученици да Го последват напълно (Матей 16:22).

3. Бъди наясно с плановете си за всеки човек
Процесът на създаване на наследство не може да бъде създаден без хора. Той изисква избор на правилните хора и правилното им развитие. Исус внимателно избра приемниците на неговото наследство. Библията казва, че Той не повика първите дванадесет, които видя на улицата, а онези, които сам избра. Защото имаше специфичен процес на развитие, планиран за всеки от тях.

4. Приготви се да предадеш щафетата
След като правилните хора са подготвени, е нужен процес на предаване. Подготовката на истински наследник е изкуство и не винаги протича безпроблемно. Учениците на Христос имаха трудности с приемането на щафетата. Исус трябваше да им се яви след възкресението Си, за да им даде Голямата заповед – и дори тогава те не успяха да разберат какво трябва да направят. Петър и Яков например, се върнаха на предишната си работа и започнаха отново да ловят риба. Когато подготвяш своите духовни наследници, приготви и процеса, чрез който приемането на наследството да протече безпрепятствено. И дори тогава планирай да окажеш допълнителна помощ, защото най-вероятно от нея ще има нужда.

6 comments on Истинската стойност на лидера се измерва в наследството, което оставя

  1. Написано на досъпен език, с опит и практична насоченост. Харесва ми, защото не само виждам изложени интелигентно идеи, но и защото има напредничав дух на новото вино. Бъдете благословени !

  2. Църквите, които не растат, имат 5 общи характеристики:
    1. Липса на яснота за мисията на църквата и видение за бъдещето
    2. Липса на стратегия за растеж на новоповярвалите в пълноценни Христови ученици
    3. Комплексна и претоварена организационна структура
    4. Максимална съсредоточеност върху нуждите вътре в църквата и никакво внимание върху обществото извън стените на църквата
    5. Слабо лидерство най-вече от страна на водещия служител

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.