Растежът на мегацърквите: Добрите идеи

Идеите имат последствия. Но не всички идеи са добри идеи. И не всички идеи идват от Бога.

Критична характеристика на онези църкви които растат защото нямат реална представа за заобикалящата ги среда е това, че постоянно казват „Не” на добрите идеи за да имат време и ресурси да се съсредоточат върху най-добрите идеи които идват до тях. Онези църкви, които се опитват да усвоят всички добри идеи, които се изпречват на пътя им по една или друга причина, често намират себе си стоящи в пътя, а не движещи се към целта.

Това правило е систематизирано от президентът на „Ейпъл” Стийв Джобс след големият успех на прословутия телефон разработка на компанията. „Нашият успех идва от това, че казваме „Не” на хиляди идеи за да можем, не просто да правим много ненужни неща, а да продължим уверено в посоката в която трябва да се движим като компания” твърди Джобс. „Ние сме отворени за всички възможности, които пазара предлага, но само след като сме казали „Не” на безброй прекрасни идеи, можем истински да се съсредоточим върху истински важните неща” (BusinessWeek 12.10.2004).

Повече не винаги означава по-добре. Много често е по-добре да се отхвърли идеята за ново примамващо служение, докато се утвърди служението, което сме започнали отначало. А най-трудно е когато трябва да кажем «Не» на страхотни и прекрасни хора, които истински искат да работят с нас върху нови проекти, но не искат да имат нищо общо с истнското видение, което Бог ни е поверил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.