Говорейки трудната истина без компромиси

Говорейки трудната истина без компромиси

Еремия 8:1-13

Еремия получи трудна задача от Бога. Той трябваше да даде на хората послание, което съвсем не бе приятно. Бог му заповяда да обяви съд и унищожение върху Юда. Бог каза на пророка, че ще унищожи едно цяло грешно поколение, коравовратни люде, които се покланяха на бесовски идоли.

Бог търпеливо бе чакал покаянието на тези хора, предупреждавайки ги, че ще бъдат наказани за греха си. Въпреки това, те отказаха да се покорят на Бога. Техният грях бе толкова явен и безсрамен, че Бог каза на Еремия, че те дори не се изчервяват когато съгрешават (Еремия 8:12).

Еремия занесе посланието за Божието наказание с мъка в сърцето си. За него бе изключително трудно да пророкува, че времето на възмездието е дошло, знаейки че и Бог произнася присъдата с мъка в сърцето Си. Но греховете на хората бяха надминали Божието търпение, и пророкът трябваше да бъде покорен на Божия глас. Защото истинският лидер не се страхува да се противопостави на греха.

За Еремия не бе лесно да пророкува за Божият съд върху Юда. Както днес не е лесно да се говори на хората за греховете им. Но лидерството означава да се говори истината, без значение дали тя носи радост или болка. Ето защо, ефективността на църковния лидер зависи от умението му да изобличи греха и да призове грешника на покаяние.

6 thoughts on “Говорейки трудната истина без компромиси”

  1. Еремия получи трудна задача от Бога. Той трябваше да даде на хората послание, което съвсем не бе приятно. Бог му заповяда да обяви съд и унищожение. Бог каза на пророка, че ще унищожи едно цяло грешно поколение, коравовратни люде, които се покланяха на бесовски идоли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.